Free Dawit Isaak!

Just nu befinner vi oss på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Det är ett myller av människor, intressanta föredrag och ohämmad marknadsföring. På plats finns även kampanjen Sitt med Dawit, som genomförs av stödkommittén Free Dawit, med stöd av bland andra Journalistförbundet, Publicistklubben och Reportrar utan gränser.

I 15 minuter var stängde vi in oss i deras lilla mörka cell för att visa solidaritet med Dawit Isaak. Han har suttit fängslad i Eritrea i tolv år. Tolv jävla år. Under de femton korta minuter vi satt inlåsta hann vi fundera mycket på hur lång tid tolv år är.

För tolv år sedan var Elma 20 år. Sedan dess har hon flyttat till Karlstad, tagit magisterexamen i statsvetenskap, jobbat på sex olika arbetsplatser, gift sig, fött två barn, skiljt sig, läst till journalist, flyttat sex gånger, jobbat som både skrivande och radioreporter, träffat Peter och startat Kontoret media, börjat som lärare på Molkoms folkhögskola, och mycket mycket mer.

För tolv år sedan var Peter 16 år. Sedan dess har han gått gymnasiet, flyttat till Barcelona, flyttat till Stockholm, pluggat kulturgeografi och journalistik, flyttat till Karlstad, jobbat som journalist, startat eget företag, flyttat till Stockholm och läst filmvetenskap, flyttat till Karlstad igen, träffat Elma och startat Kontoret media, fått en massa syskonbarn, och mycket mycket mer.

Vad har du gjort de senaste tolv åren?

Under bokmässan har vi även flera gånger lyssnat till Johan Persson och Martin Schibbye som är här och pratar om sin bok 438 dagar. De poängterar att uppmärksamheten i Sverige och kampen för att få dem fria gav dem hopp och styrka att fortsätta kämpa. Det är viktigt att inte glömma de journalister som sitter fängslade runt om i världen.

Free Dawit!

(Ett sätt att hjälpa till så att samvetsfångarna inte glöms bort är att stödja Kalityfonden som startats på Johan och Martins initiativ. Ett annat sätt är att läsa deras bok 483 dagar och sedan berätta för alla som vill lyssna om deras berättelse.)